torsdag 15 september 2016

Ordet FÖRDELNIG.....





för en gammal byggare......



När armering sprids ut på ett valv används ordet (fördelning) för att avstånden skall vara lika mellan stängerna, tror inte konstruktionen skulle vara särskilt stark om alla järn låg i en bunt.
(Buntarmering är en annan sak).

Om man kollar på ett sten eller kakel golv/vägg  märks det om en yrkesman gjort jobbet på att passbitarna är lika stora, samma sak med snickares trägolv eller undertak.

En annan sorts fördelning  jag deltagit i yrkesmässigt är ackordslönen.

En kort historik, när jag började mätte mätningsmän med motmätare allt förekommit arbete tex antalet stämp under ett valv,  kvm brädat tak, löpmeter golvlist, antal monterade fönster, kvadrat formade betongväggar.
Det medförde att veckolönen var förskott tills hela bygget var klart och färdigmätt och ackordöverskottet fördelades lika.

Senare infördes volymackordet som byggde på massor insamlade data och att man i förväg bestämde
antalet arbetstimmar samt värdet på varje timma i kronor.

Den löneform jag som lagbas mest jobbade med och föredrog var premieackord. En löneform som byggde på en form av fördelning av intjänad vinst mellan arbetslag och arbetsgivare. (För arbetsgivaren sociala avgifter och semesterpengar.)

Exempel.

Arbetstimmar 20 000 värde av varje timme 150 kr, lika med  lönekostnad 3 000 000.
Efter byggets färdigställande har man förbrukat 18 000 timmat vilket medför att arbetslaget får dela på 3 000 000 kr med 18 000 timmar vilket blir 166 kr/timmen plus hälften av de intjänade 2 000 timmarna 1 000 timmar X 150 kr delat med 18 000 timmar vilket blir 8,30 således slutlön på 174 kr timmen.
( Siffrorna bara räkneexempel)

Tyvärr ville eller kunde eller vågade inte många arbetslag använda denna löneform.

Dessutom föredrog jag total fördelning, vilket innebar att varje timme, den första som sista var lika mycket värd så tillvida att armerares timme var värd lika mycket fast de aldrig var kvar ända ända till slutet av ett bygge.

Det hela byggde på ett förskottssystem var 12:e vecka utan maskningsaktioner eller småstrejker. Ex:

1. 150 kr   2.150+2 kr 3. 152+4 kr 4 156+ 8  5  etc.....

Detta gillade inte facket då vi innehöll lite lön under hela tiden som inte kom in i deras statistik.
Det vi ansåg vara vara "rättvist" var inte de intresserade av att delta i.

Nå vart vill jag komma med allt detta?
Jo, igår stod vår statsminister den föredetta metall ombudsmannen  fördela och hålla ihop samhällets resurser.

Jag har inget emot att man är "duktig" och tjänar pengar, men så duktiga som vissa skolföretag och vårdföretag påstår att de är. Där vill jag nog invända lite mot fördelningen av skattepengar.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar