tisdag 29 november 2016

Kan inte säga .....





det bättre själv.....


Ett citat ur ETC skrivit av Agneta Stark.


"Ett par gånger varje vecka spelas följande bisarra scen upp i bildmedier och radio: På ena sidan bordet står en människa Å, och säger något. På andra sidan står en annan människa Ä, som emellertid inte får svara, utan emellan dem står en journalist och säger: ”Nu säger Å såhär, vad svarar du Ä på det?” Ä säger något. Journalisten: ”Nu säger Ä sådär, vad säger du nu Å?” Med tanke på att det är ett normalt samtalsavstånd på drygt en meter mellan Å och Ä verkar upplysningen underlig.


Avsikten är kanske att garantera att det är journalisten som styr samtalet, med publikens kunskapsintresse i centrum. Effekten blir dock att inget samtal alls uppstår. I stället serveras bilden av två människor som inget fattar utan tolk, och som inte förmår tala med varandra.



Ofta nog följs denna iscensättning av att journalisten intervjuar en annan journalist om hur det som yttrades ska tolkas, och vad följderna skulle kunna bli för olika regeringsbildningar om två år. Detta beskäftiga efterspel tycks utgå från att tittarna behöver hjälp, inte bara för att höra vad Å och Ä sade, utan också för att själv kunna tänka om det som journalisten hjälpte Å och Ä att höra."

Tänk om politikerna vågade ta tillbaks den så kallade AGENDAN och själva föra debatten!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar