fredag 26 juli 2024

Och...

 sommaren.....


blev sur på rabarberbladen i morse, stora som elefantöron, nyss var det små knoppar som fick en att längta efter rabarberpaj - nu gäller äppelkaka.

Vart tog sommaren vägen?

Inte skrivit på ett tag.
 Inte på brist av ämnen utan snarare tvärt om. Undviker världseländet så mycket som möjligt, går väl mer eller mindre in samma dimma som Onkel Joe Biden.
Varit på en Värmlandstripp sen senast och mått gott både i kropp och själ.
Hittade ett minnesmärke långt inne i Finnskogen på gränsen mot Norge i form av ett kors i backen, märket som så var inte något att se men historien bakom är värd att återge:
Vägen ner till kyrkan i Dalby var lång att gå i väglöst land så för att lätta bördan när man skulle begrava någon lämpade man av liket i skogen och bar ned den tomma kistan som fylldes med lite sten sista biten. 
Där av ett kors i backen där inget ville växa.

Bilden är från badplatsen i Lämmetorp som hustrun och jag besökt i samband med svampplockning, många minnen av ungar och tider som varit dök upp. 

Om fotbollen har jag gett upp hoppet..... Peter Hunt förre ordföraren hedras åtminstone av Malmö och AIK. Marcus Birro skrev en lysande nekrolog över honom, värd att leta upp och läsa. Rickard Norling har berättat hur det gick till när den nuvarande ledningen gav honom sparken per telefon från Spanien under deras semester. Patrik Jönsson och Sakarias Mård  med rötter i den fria skol/åldringsverksamheten vet väl hur man upprättar "värdegrunder" och allehanda "dokument", är väl som så mycket annat idag folkvett som saknas.

IFK;s betydelse för staden kan inte underskattas, när det går bra för IFK glittrar vattnet i strömmen "när vi går förbi fängelset upp mot God Vän".
Går det dåligt är strömmen lika sunkigt som vattnet i det nya Stålbadet.

En konservativ moderat uppskattar och kan se en människa i ett hantverk men vill inte betala.
En nyliberal vill inte betala skatt men helst ha varan subventionerat.

Även varit och sett Tommy Körberg. Han var skitbra jobbade nästan två timmar i sträck. Skojade om att hans publik såg som en tömd dammsugarpåse; "Lite gråa tussar med glasbitar i".


fredag 12 juli 2024

Utsikt från....

 

en hängmatta....


underbart grönt och frisk med den växlande väderleken vi haft en tid nu. Ena dagen gul varning för sol-torka andra för orkanvindar med syndaflod. Myndigheternas varningar skiter jag fullständigt i då numera allt är hotande och farligt.

Lämnade ryggläget för en stund för att kolla den återinvigda Folkparken efter ombyggnad. Den satte lite nostalgitrippar igång då de fem sista åren på 40-talet var sommaräventyret för mig som knatte innan farsan byggde sommarstugan ute vid Ensjön.
Ofta var det spontanfotboll med indelning efter skolan med nypumpad boll hos Westerlunds sport på Kungsgatan.
Boll med blåsa och snörning.
En vinter var mina stövlar borta när jag skulle gå hem då gick jag i strumplästen hem för skridskorna var nyslipade. Sist på kvällarna kom en Jeep från 
fritidsnämnden som skottade plan och släkte lyset, när han åkt och vi var säkra på att han var borta tände vi lyset igen.

Jobbat några dagar och tycker det är roligt utan press och i min takt, kommer aldrig att lära mig dra ut och  "mösa" på arbete. Hustrun säger jag är rastlös och har några siffror men jag tycker om när det "går i ett" och händer lite.

Världseländet fortsätter:

I Gaza används missiler som kostar 100 000 USD
som avlossas från flygplan som värderas till 
20 miljoner USD  som kostar 6000 USD per timme för att döda folk i Gazaremsan. Ryssarnas "bomber" i Ukraina är nog inte billigare.
I Gaza lever många på 1/dollar per dag.
Palestinernas (HAMAS) raketer är inte de heller gratis. 
Tänk att det kan få kosta så mycket att i demokratins namn få ta folk av daga. 

En 122mm Grad rocket launcher: kostade   900 USD när Ukraina kriget startade nu 6.000 USD
En 155 mm M 107                         kostade   800 USD                                             nu 4 800 USD
En  125 mm tank ammunition       kostade1 200 USD                                              nu 7 420 USD 
En  122 artillery D 30 howitzer     kostade    850 USD                                             nu 2 300 USD 
En  105 artillery round                   kostade    400 USD                                             nu 1 800 USD 
En    82 mm mortar                        kostade      70 USD                                             nu    453 USD

Världen är tokig:
 Avslutar nog dagen med lite ogräsrensning så jag kan belöna mig med ett glas vin på balkongen i kväll. Vill inte veta nu om vi har fonder med SAAB aktier i, kan ta reda på det i morgon en annan dag när bantningen och renlevnaden börjar.