torsdag 16 oktober 2014

Blir räddare........






för var dag....




Inte direkt personligen, utan över den argumentation om försvaret som ingen vill ifrågasätta idag.
Återigen plockas rysskräcken fram för att få bygga flygplan och ubåtar.
Vi (Sverige) är världens största vapenexportör per/capita. Vi påstod att vi behöver vapenindustrin för vårt oberoende, nu "behövs" den för att hänga med i teknikutvecklingen och sysselsättning.
Förstår inte heller varför vi anslutit oss till operationer utomlands och hur vi blev anslutna till "partnerskap" med skyldighet att "hjälpa" de baltiska staterna om de kommer i konflikt.
Hur gick dessa anslutningar till? Var eller vilka ledde den debatten?

I kväll kommer ytterligare ett program om SAAB:s smutsiga affärer i Sydafrika, med mutor och svikna löften.
På 50-60- talet när vi hade världens fjärde starkaste flygvapen och det kalla kriget var som isigast tillverkade SAAB 661 J29 Tunnan  varav 242 havererade  36%  och 99 flygare omkom, det var ju tur att ingen sköt på dom!  (Skrivit det tidigare)
Det jag vill protestera mot är den svenska självbilden och förnekelsen av obehagligheter.
Vi har inte gjort någon nytta i Afghanistan, vi har kunnat gjort mer med civil hjälp.

Citerar några rader ur Maj-Britt Theorins blogg från senaste S-kongressen.
Håller tummarna för att hon orkar hålla på:


- Vapenhandeln är en moralisk fråga. Många unga är starkt engagerade och det är viktigt att socialdemokratin tar det här på allvar, säger Maj-Britt Theorin.
En annat beslut i går var att det ska tas fram en vitbok om Afghanistan. Motionen i frågan kommer från Maj-Britt Theorins egen arbetarkommun Stockholm.
- Vitboken om Afghanistan är oerhört viktigt. Hur gick det till när vi blev krigförande efter 200 år i fred? Vi måste få veta hur det gick till, säger hon.
Men allt gick inte Maj-Britt Theorins väg. När hon försökte övertyga partiledningen om att skriva in krav på beslut i FN:s säkerhetsråd för att Sverige ska delta med trupp utomlands gick hon bet.
- Sen förlorade jag JAS, men det visste jag ju, säger hon.
Sammanfattningsvis är hon ganska nöjd med dagen. Det stora är kompromissen om vapenexport. Det är slutpunkten i en lång diskussion över flera kongresser där socialdemokraterna nu äntligen lyckats hitta en linje som de allra flesta kan så bakom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar