måndag 16 oktober 2017

Över ån....








efter vatten.....




Har under hösten läst två Biblar (tjockleken åsyftas).
Biografier av två av 1800-talets ledande filosofer som gett upphov och grundare av Marxismen/Kommunismen.


Karl Marx  1818-1883
Friederich Engels   1820- 1895

Min personlga nyfikenhet
på herrarna i fråga är de knapphändiga uppgifter man fått sig till livs under livet.
Vad skrev och gjorde de i verkligheten, vad stod de för?

Vad det gäller Marx kan man säga att han beskrev sammhällsutvecklingen veteskapligt från 1600-talets bondesamhälle till industrisamhällets morderna utveckling. 1800-hundratalets utveckling av industrin var lika omfattander och förnyande som vår tids omställning i "dataåldern".
Med ungdomliga tankar från Roussou och Hegel kan man säga att han slutade med fördelning av det som kallas ekonomisk tillväxt idag, profit/vinst. Åtta timmars arbete åtta timmars fritid och åtta timmars sömn.
En tanke som lever ännu, skall verkligen den morderna människan jobba åtta timmar?

Ingen ide att räkna upp vad de skrivit för ingen läser väl varken Det kommunistiska manifestet  eller Kapitalet idag.

Min alldeles personlig åsikt är att de båda herrarna har fått klä skott för mycket elände de varit oskyldiga till.

(Tänk om alla levde efter tio Guds bud så bra det vore, och tänk så mycket elände samma Gud ställt till genom olika tolkningar.)

Gemensamt för dem båda var en mycket stor begåvning, Marx var väl en tråkigare bokmal som studerade  filosofi ekonomi och lärde sig språk hela sitt liv.
Sex eller sju barn beroende på hur man räknar, slarvig med pengar och levde över sina tillgångar på Engels bekostnad. Helt enligt vad de borgliga kritiker brukar säga:
"Kommunmister slösar alltid med andras pengar."

Engels, rikemansonen och affärsmannen med Preussisk officersutbildning som under sina år i Manchester red på rävjakt och höll stall.
Hittade inte det exakta citatet men hans intresse och glädje för rävjakt kom upp i överhuset 2004 då en av Lorderna inte kunde förstå att Labour kunde förbjuda rävjakt när t.o.m kommunisten Engels bejakade rävjakten.
En social  människa som var trogen och otrogen på samma gång, fick kritik för att han "svärtade rörelsen" med sina kvinnohistorier detta samtidigt som han höll ihop med sin ungdomskärlek den Irländska textilarbeterskan Mary Burns hela hennes liv innan hon dog i cancer.

(På den tiden gjorde GENTLEMÄNNEN   vad de ville med industriarbeterskor.)

Efter Mary Burns död levde han ihop med hennes syster Lizzy som han trots att han var ateist i sista stund för hennes katolska tros skull gifte sig med på hennes dödsbädd.
Mera snaskigheter:
Marx skickade sin verkligen  trogna hustru Jenny (född von Westphalen 1843-1881) till Paris för att tigga pengar (sponsorer) under hennes bortavaro passade Karl på att göra hushållerskan med barn och för att inte skada "rörelsen" påtog sig Engels att det var han som far till barnet.

Engels sociala väckarklocka blev industriarbetarnas tillvaro i Manchester där han skrev:

" Den arbetande klassens läge i England"

Ett urdrag:

" I bommulls och linspinnerierna finns många rum där luften är fylld med fiberdamm... men arbetarna har inget val. De vanligaste effekterna av att andas damm är att man spottar blod, hård och ljudlig andning, smärtor i bröstkorgen, hosta och sömnlöshet. Arbetet mellan maskinerna ger upphov till en mängd olycksfall...Den vanligaste olyckan är att en fingerled klipps av...Förutom alla vanställda kan man se många av dessa lemlästade på gatorna i Manchester, den ene har förlorat en arm eller en delav en, en annan en fot en tredje ett ben."


Slipning av vaser inför turister i Peking på vår resa 2005
En text skriven av en kinesisk arbetare i vår tid:

"Det finns inget fast arbetsschema . Tolv timmars arbetsdag är ett minimum. Med express- beställningar måste vi arbeta kontinuerligt i trettio timmar eller mer. Dag och natt.. det längsta skift vi har arbetat nonstop varade fyrtio timmar.. Det är mycket ansträngande eftersom vi måste stå hela tiden, för att räta ut denintyget hela tiden genom att dra. Våra ben värker ständigt. Det finns ingen plats att sitta på verkstadsgolvet. Maskinerna stannar inte under våra lunchraster. Tre arbetare i en grupp turas om att äta, en i taget... Verkstadsgolvet är tjockt av damm. Våra kroppar blir svarta av att arbeta dag och natt inomhus. När jag går från jobbet och spottar är spottet svart."

Proletärer i alla länder förenen Eder!  (Och tider)

Kultplatser i deras historia är bland annat Chethams sjuttonhundratals bibliotek i Manchester där Engels brukade sitta och studera. Även Cafè de la Règence  i Paris där idén till kommunistiska manifestet föddes över ett par öl den 28 augusti 1844. Engels bostad på 122 Regent`s Park Road där en skylt talar om att en "politisk filosof" har  bott.  Highgate Cemetery i London dessa platser besöks av socialister från hela världen numera mest kineser.

De båda hann dö innan Första Världskriget och Ryska revolutionen, om kriget skrev Engels 1882 :
" Ett europeiskt krig skulle jag hålla för en olycka, den här gången skulle de bli fruktansvärt allvarligt  och piska upp chauvinism överallt för årtal framöver, eftersom alla folk skulle kämpa för sin överlevnad."
Den ryska revolutionen kunde de inte förutse men enligt deras dialektiska syn så skulle samhället industrialiseras innan kommunismen kunde infördes, att gå från bondesamhälle till kommunism var ett för stort steg.
(Kanske därför det sket sig för Ryssland?)

Om Tysklands och Rysslands förtryck av Polen som de förnekade självbestämmande skrev Engels:
"Ett folk som förtrycker andra kan inte befria sig självt. Den makt det behöver för att förtrycka andra vänds alltid ytterst mot sig själv."

Det som senare hände i Östeuropa och Ukraina kan inte  skyllas på Engels.

 Marx skrev för amerikanska tidningar och på den tiden var det starka socialistiska rörelser i USA mer troligt att socialismen skulle slå egenom där före europa.
(Första Maj är en amerikansk helg från början)

11 personer stor var gruppen som tog avsked av Marxs och lyssnade på ett tal Engels. 1950 sattes den stora gravsten som finns på plats nu.
Själv fick Engels strupcanser och tynade mer eller mindre bort, hans begravning blev större och på hans egen önskan hälldes hans aska ut i engelska kanalen.
Bortsett från sina skrifter efterlämnade han en ansenlig vinkällare och aktier för 22 600 pund till Marxs döttrar med familj och deras "gemensamme" son (dagens värde 22 miljoner)


Övergår nu till att försöka förstå vad som hände i USA i förra valet:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar