måndag 3 september 2018

Sanningen är




krigets första offer:


fet stil tillagt av mig.



"Svenska regeringen försöker göra gällande att svenska insatsen på något sätt är skild från kriget. Ett av regeringens huvudmål anges till och med att vara att förbättra kvinnors ställning!
Men alla Nato-styrkor och alla de amerikanska specialförbanden är delar i en gemensam militär intervention. Nato-militärer som sitter i afghanska arméns staber och tränar den afghanska armén deltar i kriget. Amerikanerna gör ingen hemlighet av det, och alla de utländska styrkor leds av en och samma amerikanska general. 
De häftiga striderna i år har visat att talet om Nato-styrkorna som icke-stridande är en myt.
Sverige fortsätter att delta i ett krig utan slut. Insatsen saknar FN-mandat och strider mot folkrätten. Regeringens hänvisning till att man är i landet på inbjudan av regeringen i Kabul håller inte. Det är inte tillåtet för en annan stat att militärt ingripa på ena sidan i ett inbördeskrig, och budskapet till allmänheten att vi är där som icke-stridande stämmer inte. 
I höst kan vi som vanligt vänta oss en proposition om fortsatt svensk militär insats i Afghanistan. Riksdagen har då chansen att sätta stopp för vårt deltagande. Det är hög tid att Sverige nu efter snart 17 års krig äntligen tar hem sina soldater från Afghanistan."
Lars-Gunnar Liljestrand

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar