söndag 16 oktober 2022

Med tåget....

 

kom vi så fram .....


till Samarkand.

Om det är drömmarnas land för någon låter jag vara osagt.
Liksom de andra länderna i regionen som slutar på "stan" är det en diktatur som styrs av "starka" män. Att valresultaten hamnar på över 80% är ju bara bevis på "enighet".
Är man politisk nördig och reser i diktaturer så läggs inte samhällsfrågorna bort helt fast ytan kan vara väl putsad.  En del av våra reskamrater förordade gärna en "stark" man och hårdare straff som höll buset borta från gator och torg. Graffiti och nedskräpning kunde hållas borta med övervakning och angiverisamhälle. Som exempel anfördes General de Gaulle.

En av deltagarna på resan var mannen i röd tröja, en riktigt trevlig och sammanhållande kraft som bidrog till att det blev den roligaste gruppresa vi varit med om. Att publicera hans namn Göran Lambertz tror jag inte han har något emot, så öppen som han var. Hans fotbolls kunnande var lite bristfälligt så jag kunde genom ett vad intjäna en flaska vin.

En annan man som under åren förtjänat sitt bröd inom staten var denne långe man som var med på planet till Istanbul med sin hustru.

Nog med skvaller.

Vi reste således både i nutid och dåtid från 2500 år före Kristus till dagens biltäta samhälle med små Chevrolet, alla vita som tillverkas i landet och bodde på bra moderna hotell, breda gator med nybyggda skyskrapor.

1400-talets historia med Timur Lenk i centrum, och föregångaren Djingis Khan. 
Byggnader ur Tusen och en natt. Hantverksalster och byggnader av alla de slag som fullbordats när vi lekte vikingar.

Bomullsskörden hade just börjat, ett arbete där slaveriet (tvång att delta) upphörde så sent som 2017.

Såg inga ryska desertörer, ej heller några damer med niqab eller burka vilket jag förväntade mig.

Om hälsan och ekonomin tillåter så åker jag gärna mer i länderna runt Kaukasus.

Finns mycket att berätta men man tappar andan till viss del.

För övergå till vardagens bekymmer och de tider vi lever i, ingen förändring av det idiotiska kriget i Ukraina, regeringsbildningen har gjorts klar och nu väntar vi bara på vilka departement och ministrar som kommer att tillträda. 

Vännen Lambertz höll på Sirius i fotboll och kan känna sig gladare än jag för tillfället.
Sirius- IFK 2-0. Oroande!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar