måndag 29 september 2014

Från då till nu........







mot vad ?



Folkbladets* S-märkta Widar Andersson citerades i tidningskrönikan i dag, även jag vill passa på att sprida lite av hans läror. Ur samma ledare som handlade om att svenska ungdomar åker för att ansluta sig till striderna i Syrien.
Jag citerar slutklämmen:


"Sverige borde ge ett handtag åt det civila samhällets föräldrar och föreningar. Vi är en stormakt när det kommer till stridsflygplan. Vi borde använda dem för att visa vilka värderingar Sverige står för. De ska bomba IS ställningar tillsammans med våra allierade."

Läser just nu Pierre Schori  och förvånas över att de kan vara partikamrater och förundras vart S är på väg?


Verkar idag så avlägset att det fanns människor som trodde på "principfast dialog"  Willy Brandt, Bruno Kreisky och Olof Palme som kunde tala både med Brejznev och Kissinger. Brandts "Ostpolitik"  kanske var grunden till murens rivande utan flyg och granater.

När muren byggdes dog människor inte när den revs.

När det gäller Ukraina, forna Jugoslavien, den arabiska våren och Syrien instämmer jag med  Kennedyrådgivaren historieprofessorn  Arthur Schlesinger:

"Inbördeskrig är en historisk upplevelse genom  vilka nationer, inklusive vår egen, (USA)** uppnår en nationell identitet. Dess sätt är outgrundliga och ofta tragiska. Folken  finner sina egna vägar till sin nation (nationhood), och dessa vägar är ofta fyllda av blod."

Förstår inte när vi återgick till att bli en offensiv krigisk nation? samtidigt som vi säger att vi levt i fred så länge.
( Det var S som drog in oss i Afghanistan von Sydow 1992)

Kan inte låta bli att tänka på republikanen president Eisenhower som i sitt avskedstal 17 januari 1961 myntade ordet "militärindustriella komplexet" detta av en general och överbefälhavare som tog beslut om Andra Världskrigets D-Day:

" Varje vapen vi tillverkar, varje krigsfartyg vi sjösätter och varje raket vi avfyrar, betyder ytterst en stöld från dem som hungrar och saknar kläder. Priset för ett modernt bombplan motsvarar en modern skola i 30 städer, för ett enda hangarfartyg kan vi få nya bostäder för mer än 8 000 människor"

 Detta till kontrast från inledningens redaktör som började sin bana på ett infanteriregemente med avgång som furir eller kanske rentav sergeant. (Den militära banan brukar inte nämnas)

En liten återgång till Eisenhower och socialt tänkande, i USA kan fattiga få "food stamps" matkuponger avsedda för medborgare  med låga eller inga inkomster. 1965 omfattades en halv miljon amerikaner av stödet.
Genom befolkningstillväxt  och geografisk expansion hade det ökat till 15 miljoner 1974 för att 2012  omfattas av 46,6 miljoner. ***

Avslutningsvis en egen tanke som får mig att hamna "offside" igen. På 60-talet  trodde vi Kina och Indiens innevånare skulle svälta ihjäl inte en tanke på att man i USA skulle leva på (kommunistiskt  socialbidrag) och äta ihjäl sig på skräpmat.

 * mest lästa tidning i Finspång
** min parentes.
*** källa: Pierre Schori
 
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar