lördag 25 juni 2016

Kan inte....





låta bli.....


att i vår fagra sommargrönska plocka lite citat från den danske journalisten Carsten Jensen som besökt Afghanistan.




"Tänker på Saigons sista månader innan staden föll för Vietcong i april 1975. Det finns många skillnader mellan kriget i Vietnam och Afghanistan, men också några viktiga likheter. En korrupt regering som saknar förtroende och folkligt stöd. En sönderfallande, dåligt utrustad militär som har försvagats av nepotism, inkompetens och deserteringar. En fiende som efter femton års krig är starkare än någonsin. En befolkning som är uppdelad mellan de desillusionerade och de övertygade. Och det är inte de övertygade som är på regeringens sida"

"Afghanistan har fått så mycket pengar i utvecklingsstöd att det skulle räcka till att återuppbygga en krigshärjad kontinent. Kabul skulle kunna rivas ner och byggas upp vartannat år. Bara USA har bidragit med mer än 100 miljarder dollar. Men Afghanistan med sina 30 miljoner invånare är fortfarande ett av världens tio fattigaste länder."

"Det blev ingen ekonomisk boom och när de 150000 utländska trupperna lämnade landet ramlade Afghanistan ner i ett hål som är lika farligt som de hål som nyligen gjorde Kabuls gator livsfarliga."

"Vid flodkanten, där resterna av Farkhunda en gång låg, sitter ett bylte insvept i en säck. Bara en naken fot och en svart hårtest vittnar om att det är en människa. Det är en av Afghanistans tre miljoner narkomaner."
 ( 10% av befolkningen)

"Var är pengarna nu? Mycket finns i det Dubai jag nyss besökte, där maktfullkomliga krigsherrar har investerat i palats i Jumeirah och i en livsstil som passar deras uppblåsta självsyn. Å andra sidan så är i dag den största delen av det bombhärjade Helmand i talibanernas händer."

"Det segelformade Burj Al Arab är världens enda sjustjärniga hotell och också det dyraste. De billigaste rummen börjar på    3 000 dollar per natt.
I lobbyn finns ett trappformat vattenfall som sträcker sig fyra våningar upp. Väggarna är klädda med akvarier där tropiska fiskar i neonfärger rör sig med ansiktsuttryck som är förvillande lika gästernas. Hissarna, som är bepansrade med guld, ser ut att vara stulna från en egyptisk faraos grav. I baren på 23:e våningen sitter ryska prostituerade i sina standarduniformer, tolvcentimetersklackar, truliga ansiktsuttryck och putande dekolletage."

Är det vi gett Afghanistan det vi kallar vår västerlänska kultur och demokrati.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar