lördag 25 november 2017

Tage Erlander 1901-1985





vår längste statsminister  1946-1969.



Läst Dick Harrisons tjocka biografi över "Tage Slingerskank" vars ämbetsperiod var hela min barn, ungdom och början på vuxenlivet. En period i Sveriges historia då allt blev bättre och bättre trots yttre oroligheter. Suezkris, Egypten, Korekrig, Berlinkris, Ungernrevolt, Kongo, Cuba, 68-revolution i Paris och ständigt kalt krig mellan öst/väst.
Kanske glömt något. På hemmaplan fans också "jobb" ATP-strid, högertrafikomläggning, strid om vi skulle ha kärnvapen, miljonprogramet.m.m. All teknisk utveckling från rymden till TV på hemmaplan.

En hel del av gårdagen polemik känns igen.
Efter ett förslag från Ohlin 1935:
" om differentierad lönesättning för att göra det lättare att anställa mindre kvalificerad arbetskraft."
Replikerade Tage med:
”Storfinansens mest energiske vapendragare ”

Att de inte var bästisar och att känslorna kunde ta överhand ger väl följande omdömen om Ohlin från Tages sida bevis på:
”karln var kanske rentav lite dum. Folkpartiets väljare var ju ganska dumma så varför inte partiledaren?”
Den 15 november 1950 noterar han:
”Ibland tror man ju att hans enkla sätt att uppträda är en utstuderad taktik, eftersom han vänder sej till de politiskt mest efterblivna grupperna i samhället.
 28 oktober 1965:
”Hur kan en människa utvecklas till en moralisk slusk som Bertil Ohlin. Eller har alla framgångsrika politiker tvingas att ge avkall på genomsnittsmänniskans etiska normer för att nå inflytande”.

Fanns skandaler även då men de gav inte upphov till vår tids drev:

Den 22 januari 1952 kunde Tage inte hitta sin motbok, då Aina behövde en flaska vitt vin till en damlunch med USA:s ambassadörs fru.
Påföljande dag visade det sig att Tages handsekreterare Jon Olof Söderblom, olovligen
Hade använt hans motbok till att köpa alkohol till sig själv:
”Nu har den f-de Söderblom tagit ut sprit på min motbok. Ganska stora kvantiteter. Sista
gången 12/1 i år.”
På nyårsdagen 1952 noterade Tage att han var nervös över Söderbloms agerande, bland annat förfalskat Tages namn på en växel som gav upphov till frågor som:
”Vågar jag ha honom här? Mina papper? Umgås han med utlänningar? Läcker till pressen?”
Varför inte bara polisanmäla karln?
Svar: det fanns personliga hänsyn att ta. Jon Olof Söderblom var son till förre ärkebiskopen Nathan Söderblom och var gift med Per Albins Hanssons dotter Anna-Lisa.

Flykten från landsbygden.
Mellan 1945 och 1955 sjönk antalet svenskar som var sysselsatta i jordbruk med 35%.
Mellan 1951 och 1956 försvann omkring 75 000 gårdar på mindre än tio hektar.
1960 ägnade sig endast 13,8 % av Sveriges befolkning åt jordbruk. 
( runt 1% 2016)

Pressen
Om Herbert Tingsten Dagens Nyheter:
”stimulerande att börja dagen med att bli förargad på honom”.
(liknar mitt förhållande till Folkbladets Widar Andersson)
 25 maj 1953 irriterade sig Tage över kritiken från Dagens Nyheter och över att ungdomen verkade svika socialdemokratin:
”En blick på vår riksdagsgrupp inger vissa bekymmer. Och ännu värre blir intrycket om vi ser till vår press. Nästan alla våra redaktörer är habila obetydligheter, vars enda chans att dra uppmärksamheten till sig är att kopiera DN:s manér. Då blir de citerade och omklappade.

Om det var någon som Tage retade sig på var det:”stollen på Expressen Ulf Nilsson”.

Arlanda
Beslutet föregicks av omfattande beredningar och diskussioner i februari och mars 1957. Marcus Wallenberg sökte få Tage att inse att Sverige skulle bli en andra rangens ekonomiska makt om man avstod från byggandet. Många däribland Bertil Ohlin, förordade att man inte skulle bygga vid Holmsjön utan vid Skå- Edeby. Regeringens linje blev Arlanda som öppnades för trafik de 5 januari 1960.

Kungahuset
"Det måste väl ändå vara så att ryktena om Lillprinsens (senare Carl XVI Gustav) sena utveckling och klena fattningsgåvor talar sant. Inte hade väl kungen annars ansett  det nödvändigt eller ens lämpligt att så allvarligt och enträget förorda en höjning av myndighetsåldern till 25 år.//
//Under samtalet kom kungen (Gustav VI Adolf) in på socialdemokratins och min inställning till republikfrågan. Han föreföll överraskad över min republikanska inställning."


Ulla Lindström Statsråd 1954-1966
En konflikt om biståndet mellan Gunnar Sträng och Ulla Lindström ledde till hot om avgång för Ulla Lindström. Hon krävde 150 miljoner mer i bistånd än vad Sträng kunde gå med på, om hon inte fick det hotade hon med avgång. En medling inleds av Tage.
”Jag förhandlar inte hot” skall Tage ha sagt till sitt stadsråd. ”Ingen regeringsmedlem har någonsin kunnat hota sig till något förr. Bara Sköld var nära en gång men tog tillbaks . Nej, jag förhandlar inte under hot”.
”Det kommer att uppfattas som en mycket stor illojalitet mot partiet, om du avgår på U-hjälpen, och du kommer att behandlas därefter. Vi är trots allt ett starkt parti och du kommer att få känna av det. Du kommer inte att ”bli” något……”
Lindström å sin sida:
”Hon ville inte ”bli något” och att hon var nöjd med att sitta i riksdagen”
Tage:
”När historien skall skilja agnarna från vetet, skall du höra till agnarna som blåste bort. Det är synd- du kunde inte för egen del valt en sämre tidpunkt; du kan få ansvaret för att förstöra partiets regeringsmöjligheter under femton år framåt, ja, dess öde ligger i dina händer."

Sträng höjde sitt bud till 67 miljoner och Lindström sänkte sitt krav till 105 miljoner.
Ulla Lindström tackade för sig och avgick.

Tänk om dagens Miljöpartister skulle ha så mycket kurage som fru Lindström hade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar