söndag 21 februari 2016

Leker med ord









i en text.......



"– Omvärlden ville inte ha det här kriget. Trycket utifrån på parterna att sluta fred ökade. Ryssland hade militära inressen och USA handels­intressen i att kriget tog slut. Både öst och väst ville ha lugn i Medelhavsområdet. Kriget störde deras business, säger Jens Lerbom.
– Ingen var heller intresserad av att få en stormakt i Medelhavet som kunde styra och ställa med tullar och annat. Man ville ha maktbalans. Så var det i alla de här krigen i Mellersta Östern, att omvärlden försökte att balansera ut dem."


Har ändrat några ord, det handlar inte om Syrien utan om freden i Knäred för 400 år sedan, känner bara för att nu när man i sedvanlig ordning flytt efter ekonomisk lägenhet så finns bara de allra fattigaste kvar som får ta emot det värsta våldet.


Wilhem Moberg skrev ofta om lidandet i gräntrakterna under våra Danska krig då FOLKET bestämde sig för separatfred och sket in att vara fiender även om Stockholm och Köpenhamn ville att de skulle hata sina grannar.

Orginaltexten:

"– Omvärlden ville inte ha det här kriget. Trycket utifrån på parterna att sluta fred ökade. England hade både släktskapsintressen och handels­intressen i att kriget tog slut. Holländarna och Hansastäderna ville ha lugn i Östersjöområdet. Kriget störde deras business, säger Jens Lerbom.
– Ingen var heller intresserad av att få en stormakt i Skandinavien som kunde styra och ställa med tullar och annat. Man ville ha maktbalans. Så var det i alla de här krigen, att omvärlden försökte att balansera ut dem.
Engelske kungen Jakob I drev på hårt för en fredsförhandling. Och Kristian IV vek sig. Jens Lerbom har forskat fram att freden smögs in under mer än ett halvår."

Kan man lära av historien?
Hur lång tid tar det att skapa en NATION?
Vad är en Nation?

Bakom alla krig finns alltid ekonomiska intressen, ursprungt är vår längtan efter grannens egendom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar