måndag 27 maj 2024

Skåne .....

 

tripp...


Kortsemester med Landskrona som bas under två nätter, även den staden har gjort om ett nedlagt varv till mysboende för mer eller mindre välbeställda. Trevlig stad som underskattas och åks förbi när den ligger så nära Helsingborg och Malmö, för att inte tala om Köpenhamn. Men nu kommer detta blogginlägg att handla om medborgarhuset i Eslöv.

1940 motionerade Högern (Moderaterna) om ett medborgarhus då det saknades  möteslokaler i kommunen. En arkitekttävling utlystes som vanns av en ung arkitekt Hans Asplund. Han vann tävlingen med sitt förslag "Diagonal Balans" och blåste därmed de andra 157 tävlande på prissumman 14 000 kronor.

1953 presenterades en kalkyl på 2 100 000 kr och en entreprenör åtog sig uppgiften att bygga för 1 436 000 kronor. Nu började problemen att hopas då det var ont om arbetskraft och ändringar av detaljritningar. Enligt kontraktet skulle allt vara klart 1956.


28 september 1957 kunde huset invigas och Eslöv var delat i två läger ett för och ett emot slöseriet och lyxen på bygget som vars slutkostnaden blev 3 350 000 kronor.

Under 70-talet gjordes en "modernare" ombyggnad som inte kan kallas respektlös.

Vid millenniumskiftet återställdes den i 50-tals skick i en grundlig ombyggnad av Skanska.

För egen del vill jag tacka hustrun som satt Medborgarhuset i Eslöv på sin "att göra lista". Personalen visade med stolthet sin fina arbetsmiljö och jag blev djupt imponerad av allt träarbete ock marmor. 

Rekommenderar verkligen ett besök.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar