tisdag 3 december 2013

Mycket resa .........





.......värt varje öre !!!!!

 

 


Fick ju erbjudande om denna resa och slog som tur var till snabbt.
Resan var ett misslyckat julmarknads arrangemang av Historiska Resor avsett för Hemslöjden som de tackade nej till, därför skickade HR ut ett billigt erbjudandet till sina kunder, resan blev fulltecknad med en gång enligt HR:s VD  som själv taget en plats!


Polen har nog inte varit ett "favo"-land för gubben, har varit i Warszawa och därtill bilat en liten sväng tidigare.


 Genom att mot ett rimligt pristillägg få plats med benen trots att resan bara var två timmar var en väl genomförd investering, gjorde detsamma på hemresan också. Det kommer att bli vår melodi även i framtiden, varför snåla med någon hundring?


Min kunskap om Kraków var inte stor men lite hann man läsa in, att det är Polens tredje största stad efter Warszawa och Chicago med 800 000 innevånare och massor med studenter!
Staden klarade Andra Världskriget utan större skador (tyskarna hann inte) så det finns en jättefin gammal stadskärna med fina fasader som renoveras med pengar från  EU (?)
 Maten var utsökt med trerätters och fördrink till bra priser, klart gubben är belåten, vädret troligen som hemma.

Att vi flög till Katowice istället för Krakow hade jag missat (detaljer) , fick därför en bussresa på styvt en timme och se på Polsk landsbygd, rent och snyggt med många fina hus. 
 Julmarknaden besökte vi väl mest pliktskyldigt, inte varken min eller hustruns likör, vi är i somliga  fall odugliga som konsumenter.

Var även på en nybyggd galleria, utanför Gamla Stans kärna,  likt alla andra runt om i världen, (var kan jag slippa mitt hatobjekt H&M ? )

Otroligt mycket katolska kyrkor och även en Judisk stadsdel med flera synagogor.
 Redan hemma hade hustrun beställt guidad tur till Auschwitz.
 På söndagen gick vi in genom den berömda skylten, (just nu en kopia eftersom originalet är på reparation efter stölden)

Detta efter en bussresa på en timme med en norsk film om förintelsen, en riktigt bra film .

Trodde att jag visste och förstod en del om människans ondska tidigare då jag sett tre koncentrationsläger tidigare (Sachenhausen två gånger)
 Men denna gång blev djävligheten mer påtaglig mycket genom en fantastiskt svensktalande guide som samtidigt var forskare om förintelsen.

Kristallnatt , rån av , och judeförföljelsen med nazisternas rasideologi kände jag till men att den var så högt prioriterad och effektiv blev ytterligare en ögonöppnare på plats.
Auschwitz  var Polska kaserner som stod tomma efter Polens fall, första fångarna blev polska patrioter och motståndare.
 När polens intellektuella, akademiker och politiskt aktiva var besegrade tog man itu med judarna. Judarna delades in i väst och öst där västjudarna ansågs vara civiliserade.
Östjudarna  var bara lite mer än djur.
Första försöket med massavrättning gjordes på 300 sovjetiska krigsfångar. De var ju slaver som ändå bara skulle utrotas för att ge plats åt arierna.
På bilden tv. är det hopsamlade glasögon, när man ser alla högar med skor, resväskor och tillhörigheter som samlats och registrerats blir man andlös.
I en monter med fotoförbud (med all rätt) står man inför 7 ton / 7 000 kg kvinnohår!
Att allt var så stort.....enorma ytor och alla dessa människor..
Nog har jag byggt lite byggstaket under åren, men att se alla dessa betongstolpar  i tusental, vilka resurser under brinnande krig.

Nätverket av transporter kors och tvärs bara för att avrätta människor.


I kvinnornas baracker låg de tre-fyra i dessa bås,
en barack (bilden nedan) kunde rymma 700 kvinnor, det var ont om vatten på hela området så en hink då och då för tvätt, avträde fanns inte utan mellan barackerna var diken grävda.

Auschwitz består egentligen av två läger ett arbetsläger (de före detta  kasernerna) ett dödsläger  med trä/tegelbaracker för de som jobbade innan avrättningarna.

 Männen bodde träbaracker som var byggda efter en stallmodell och låg på träbritsar. En barack var avsedd till avträde, den tömdes av ett specialkommando för hand, även med bara händerna kunde förekomma som bestraffning.
Att de flesta led av diarè gör inte saken bättre.
I arbetslägret (tegelkasernerna) registrerades och fotograferades alla fångar, och i en korridor hade man hängt upp alla bilder med namn och vad de hade för nationalitet och ålder. (hundratals porträtt)
Vår guide berättade en historia om en amerikansk grupp med gymnasieflickor han haft och inför dessa bilder hade en av den frågat:
-"Varför  ringde de inte sin advokat"?
_"Han kanske redan satt här"! hade en annan svarat.

Det finns många frågor man ställer sig och inte går att besvara efter detta besök.
Jag är inte stolt över att vara svensk över vårt beteende mot de judar som ville komma hit före kriget, vårt dåliga samvete får vi bära med oss.
De allierade kände till dödslägren med all säkerhet redan 1942, var det inte värt besväret att bomba några järnvägsspår åtminstone och försvåra det hela?
Dresden kunde man ju förstöra i onödan!
Hur kunde tyskarna hålla på med detta ända in i  det sista?
Ryssarna stod i Krakow  7 mil ifrån när de sprängde gaskamrarna (en i arbetslägret hann de inte förstöra) och in i det sista höll på med dödsmarscherna!
Det finns en tanke till dagens Syrien som slår mig.........
Kan inte Ryssland och USA ingripa? Är vapenhandeln viktigare, även för oss?
Var finns de syrianska intellektuella idag?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar