måndag 12 februari 2018

Politik som....




 hamnar i knät !


Följer en amerikansk serie om Vietnamkriget på SVT-play som ger  många svar på om hur världen styrs.
Mitt Vietnamkrig med ställningstagande för ett litet bondeland i Asien som ville styra sig själva när det begav sig har inte ändras. Den amerikanska serien visar på hur politiker låser fast sig i ställningstaganden som de inte vill och hur lögnen eller falska nyheter blir till sanning.
USA ville inte överta kriget från Frankrike som var en bankrutt stormakt.
 (Läs Graham Greene "Den stillsamme amerikanen")
 Kennedy besökte Saigon som senator och uttalade sig för ett fritt Vietnam.
USA hjälpte Frankrike såsom allierad med ekonomi och vapen i början, helt plötsligt var Kennedy som nybliven president inklämd i hörn med dominoteorin och den heliga kampen mot kommunismen.
Mer och mer vapenhjälp ända fram till Lydon B Johnsons tid då kriget var "på riktigt" mer och mer soldater behövdes, först white trash som drömde om marinkåren och lite status och färgade utan arbete. När tillgången från de lägre klasserna inte räckte längre inkallades medelklassens ungar och då började protesterna mot kriget, samtidigt reste sig de svarta vars andel utskrivna och stupade översteg skyhögt deras andel av befolkningen.
Ärligt talat så tycker jag lite synd om LBJ som ville reformera USA innerst inne istället för att skriva ut soldater.
I dagens NT skriver Hans Stigsson en försvarsledare för USA:s krig och om Vietcongs grymhet där även Olof Palme får en släng av sleven. Jag hörde till dom som instämde i talkörer som: "Palme och Gejer Lydons lakejer".
När det gäller krigets grymheter skall man inte förneka någons illdåd, men visst är det väl en gradvis skillnad på europeiska legosoldater från Främlingslegionen i fransk uniform, många med Nazibakgrund från WWII som begår vidrigheter för dess egen skull och Vietcong som mördar överlöpare och vietnameser i fransk tjänst som norrmännen gav namnet Quislingar. Det fortsatte givetvis ända intill krigsslutet och gav upphov till en stor mängd båtflyktingar varav det enligt artikeln i NT lär röra sig om 5 000 som kom till Sverige.
Det jag fortfarande beundrar är hur Vietnameserna har lagt krigets grymhet och hat bakom sig och lagt sig till sig en USA:beundran och vänlighet särskilt mot amerikanska turister som söker efter platser där anhöriga varit.
Därtill det balanserade krigs museumet i Saigon (Ingen använder namnet Ho Chi Minh staden) där nationalism och heroiska hyllningar saknas.

Så funkar världen ännu, Syrien, Afghanistan,  Korea eller vilken konflikt som helst, kampen mot kommunism, terrorism och talibaner blir den föreställnings värld politiker låser in sig i, tankar de inte kan ta sig ur.

Undrar vad jag kommer att känna för krigsminister Hultqvist när han kommer att försvara mer soldater till Baltikum för att fylla våra löften till NATO.
Tror inte första världskriget kommit till stånd om inte alla dessa allianser funnits och uppblåsta ledare som låter prestigen gå före förståndet.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar