tisdag 3 oktober 2023

Att läsa .....

 

och begrunda...


Även jag får väl klassas in i det som kallas "nyttig idiot" genom att vi ifrågasätter rapporteringen om och kring medlemskap i NATO.

Här är två böcker som inte innebär räkmacka in i Kungliga Krigsvetenskaps Akademin.

Jag skrev om Agnes Hellström i december i fjol när hon var med i ett Agenda ensam mot sju NATO-förespråkare som kallades för "experter" och ingen debatt var tillåten utan bara en genomlysning av förutsättningen för en NATO ansökan.
Vidare skriver hon om hur hon blivit avbokad flera gånger i sista stund av TV-radio kanaler.
Patrik Oksanen, Senior Fellow i Fri Värld vägrade  ställa upp mot henne i en TV-debatt så hon blev ersatt av Anders Lindberg AB även han en försvarsvän som senare följde partiets (S) anslutning  till NATO.
Hon skriver även om deltagande i Nordegren & Epstein där  Nordegren  spelade NATO-marschen och var propagandist för USA i allmänhet.
Däremot blev hon alltid vänligt bemött och respektfullt behandlad på SAAB-s årsstämmor när Svenska Freds med sin enda aktie ställde besvärliga frågor.

När man läser Frida Strannes och Trita Parsis bok kommer jag till en helt egen åsikt att Republikaner är mer fredsvänliga  än Demokrater. (Bara en känsla).

Numera talas det om en konflikt med Kina / Taiwan och dess upprustning,  intet är nytt under solen, redan 1957 ville Douglas Mc Arthur bomba Kina med kärnvapen, till hans försvar vill jag anföra hans avskedstal med följande citat;

"Våra uppsvällda budgetar ha alltid presenterats på fel sätt för allmänheten. Vår regering har hållit oss i ständig rädsla  - hållit oss i ett paniktillstånd av patriotisk upphetsning  - med ropen om nationellt nödläge."

(Känns det igen i Sverige efter Putins anfall mot Ukraina?)

Dwight D Eisenhower kom även han till insikt i sitt avskedstal 1961, citat:

"Varje gevär som tillverkas, varje krigsskepp som sjösätts, varje raket som avfyras betyder till slut en stöld från de som hungrar men inte får mat, de som fryser men inte får kläder. Den väpnade världen spenderar inte bara pengar. Den spenderar sina arbetares svett, sina forskares snillrika tankar, sina barns hopp."

Nu var inte de två några fredslamm utan tillsammans med  John Foster Dulles fullbordade de "Dullesdoktrinen" i kamp mot kommunismen med hjälp av CIA, det var många stater som fick nya ledare enligt "Jakartametoden" som kostade mellan en halvmiljon till enmiljon människor livet.
En inblandning i Indonesiens "inre angelägenheter" där den progressive Sukarno avsattes som förespråkade neutralitet och alliansfrihet för världens största muslimska land. 
Detsamma skedde i Egypten och oljestaterna, för att inte tala om latinamerika.

Blir ett alldeles för långt inlägg om två läsvärda böcker men måste få sluta med en spaning apropå regeringens och oppositionens senaste utspel om "hårdare tag" och tal till nationen.

Efter nästa val kommer landet att styras av en S och SD regering med Mikael Damberg som stadsminister motiverad av att SD består ju av "våra väljare" enligt den nya sosse-taktiken sedan Magdalena Andersson avgått för ett toppjobb som tack för NATO i en amerikansk tankesmedja närstående vapenindustrin, officiella orsaken var att maken inte inte kunde säga ifrån om en professur på Harvard.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar