fredag 28 juni 2024

Kapten Biden..

  

kolliderade i natt...


Valdebatten mot Trump lär inte ha gått bra för honom utan åldern tog ut sin rätt.
Vi övriga människor i världen kan ju ställa oss frågande vad världens största demokrati pysslar med. De får gå  till  val med tanken vem av de två man ogillar mest.

Lyssnade på Joakim Passikivis sommarprogram med motvilja där han påstod att "den fria världens demokratier stod på spel om man inte stödjer Ukraina i kriget".

Om nu valet står mellan Trump, Biden eller Putin vet inte jag vad demokrati är. Lägg där till EU:s stjärnor som 
von der Leyen och rysshataren Kaja Kallas så hoppas jag ingen ställer till nått helvete innan Biden lämnar scenen.

Av de 56 som skrev på dokumenten och räknads till "grundlagsfäderna" och skapade det som kallas den västerlänska demokratin och reglerade världsordningen var de flesta om inte slavägare så i alla fall besuttna jordägare.
I den amerikanska konstitutionen står det inget om stöld av land från urbefolkningen eller äganderätt för densamma ej heller något om individens  frihet när det gäller "invandrarna" från Afrika.

Håller med Winston Churchill om att demokratin har sina brister men ändå är det bästa styrelsesättet.
Rishi Sunak trodde och hoppades på att engelska fotbollsframgångar i EM skulle gynna honom i valet, så verkar det inte bli. Deras valsystem med enmansvalkretsar ger inte heller utslag av folkviljan.

Vår demokratis representanter har återigen haft festavslutning i Almedalen och debatterat skolan, vård och allt möjligt. 
Tror inte de heller motsvarar folkviljan trots fri val.
Vill vi ha nuvarande skolsystem?
Ville vi verkligen gå med i NATO?
Har partierna frågat medlemmarna (kongressen) i sakfrågor?


söndag 23 juni 2024

Undrar hur det...

 mås annandag midsommar ..

Inledde dagen med en cykeltur samtidigt som jag lyssnade på "God morgon världen".
Lär sig alltid något matnyttigt:
Som att Anders Zorn införde Majstången i svenskt midsommarfirande i Mora vilket bönderna tyckte var tjafs och överflödig nymodighet. Man konstaterade att han dessutom införde syfilis bland befolkningen, kullornas åsikt om det nämnde inte Ulrika Knutsson något om.

I dagens "Panel" kom återigen frågan om atomvapen på svensk mark. Personligen skiter jag i var de finns då jag tycker illa om alla vapen och krig därtill, skall jag tas av daga vill jag inte veta  på vilket sätt det skall ske.

En av deltagarna förordade att vi behöver atomvapenbeskydd av USA då vi ligger granne med Ryssland ????

Det är en fråga ... 
Mig veterligen styrdes Ryssland av en imbecill Tsarsläkt som utnyttjade en livegen befolkning som levde under slavlika förhållanden. Därefter en kommunistisk regim under Lenin som följdes av Stalin och ett Världskrig. Kallt krig, murens fall och alla dessa turer fram till en super kapitalistisk stat styrd av Putin och hans gäng.
Tillåts det att man beklagar detta lands vanlig människor som måste leva med dessa despoter?
Är det fel på deras DNA?
 Är alla ryssar sämre människor? 
Hade Hitler rätt i att begåvade germaner behövde livsutrymme på slavernas bekostnad?

Stig Dagermans "Tysk höst"ställde liknande frågor? Var alla tyskar nazister? 
 Är alla svenskar jublande glada över NATO?  Varför går alla åt samma håll?
De nassetyskar som levde väster om Oder kunde man på några år skola om till demokrater, de som senare tog emot massflyktingar från Polen och Baltikum efter kriget. De som senare behövde arbetskraft och tog emot Turkar, flyktingar från Ungrare och senare juggar. Vid murens fall även de från "dunkel Deutschland",
Jag vet att början på "omskolningen" var Marshallhjälpen.

Men nu när vi ligger så nära vore det inte bättre att försöka hjälpa ryssen? Vore det inte billigare än krig och vapen? 
Ett gång räknade jag på priset för kriget i Afghanistan och kom fram till att fria hamburgare och coke så talibanerna åt ihjäl sig skulle bli billigare. 

Min sista fråga till de tre små vise män som med den bittra Magdalen styr oss blir:

VAD GÖR VI MED RYSSEN?
Anfaller och utplånar dom? 
Koncentrationsläger?
Schaktar bort landet och fyller våra världshav? Erhåller flyttningsbidrag till länder längre bort från grannen?








fredag 21 juni 2024

Nu är ....

jag jättetråkig .....



Men först lite glädje trots en förlust.
Vargarna förlorade veckans speedway match stort mot Smederna från Eskilstuna men trots det finns en "air" av hembakade bullar och termos kaffe kvar hos publiken. Vi är många som lever kvar i 50-60 talets idrott/folkhemsideal och som läst Rekord Magasinet med dess fostrande. 
Folk får ta med sina stolar och sätter sig i grässlänten och noterar loppens resultat med noggrannhet.
Stor beundran för alla frivilliga krafter som behövs för att arrangera en speedwaymatch.
Kunde inte undvika att kommentera för hustrun att jag kände mig väldigt ung när jag såg käpparna och kryckorna runt omkring mig.
Tyvärr är väl även detta en sport på nedgång.
Varit och lyssnat på Birger Schlaug som jag beundrar och vars blogg jag följer.:
Han var väl den siste filosofen i politiken, tyvärr lite bitter mot det parti han lämnade och som jag har svårt att sympatisera med då det ligger lite väl nära utopiernas gränsland. 
Hans föreläsning gav mycket att tänka på när man vandrade hemåt, "vad skall man ha samhället till?"
Vem bestämmer och vad är målet: för stat,/individ?

Vi har även beslutat oss för att lämna ut 17 militära baser  av vår sk. fosterjord till främmande makt genom DCA-avtalet.
Hur gick det till?
11 mars 2022 deltog Jimmie Åkesson i TV 4 och berättade att SD börjat ompröva sitt nej till NATO.
November året innan uttalade  Magdalena Andersson att vi inte skulle vara med i NATO. 
Inom ett halvår bytte riksdagens två största partier åsikt i en stor "säkerpolitisk" fråga utan kongress eller val emellan. För S del handlade det bara om att slippa debatt och sitta kvar vid makten.



Till sist en bild som visar vår delade värld och en tidningssida från 1980. Intet är nytt.

Trevlig Midsommar trots att jag befarar att IFK åker ur Allsvenskan.

torsdag 13 juni 2024

Att söka och....

 bli lycklig....


var på vårdcentralen igår och träffade en läkare skapad som en rugbypropp, bredare än vad han var lång och ett skalligt huvud som satt direkt på kroppen utan hals, därtill ett namn som verkade georgiskt eller armenisk. Hur som haver kunde jag inte låta bli att fråga var han kom från och han tog inte illa upp för det utan svarade Irak. Då nämnde jag att hustrun varit där och jobbat, det hela slutade med att jag blev grundligt undersökt under samtal om hela hans släkthistoria. Slutsatsen blev att jag fått bra och verksam medicin och en "husläkare" på vårdcentralen.

Slutsats lycka på ålderns dagar är:
En bra trevlig husläkare.
En frisör som man trivs att gagga med.
En ung tekniskt duktig tandläkare man har förtroende för.
En fotskrapare man kan föra samtal med. 


måndag 10 juni 2024

Och Europa valde....

 så även jag.....


vad?

Förstår mig inte på politik längre, det farliga är ytterkanter och det goda är enigheten trots att alla förordar frihet och mångfald.

Jag är helt klart för fred i Ukraina och detsamma i mellersta östern. Jag accepterar inte att människor ännu idag tar livet av varandra och anser sig ha rätt att skicka andra i i döden. Grunden för detta ställningstagande är mitt egna liv som jag är oerhört tacksam för och vill fortsätta leva länge till om jag har tur. (79 år numera). 

Numera har jag kommit kommit helt fel och hamnat på de yttersta kanterna vänster eller höger om man vill ha fred och att pengar till vapen skall gå till annat.

Jag är ingen vän av Putin som är en högerpolitiker  liksom Trump, vilket är lite roande då båda kommer överens och stöds av "vanligt folk", ungefär som SD:s väljare här i Sverige. Resten verkar klumpa ihop sig den sk. mitten.

Om "vi" nu lyckas besegra Putin, vad gör vi då med Ryssland och ryssarna? Bombar dom till grus och aska som med Japaner och Tyskar under WWII, fortsätter med resten av BRICS senare? (se karta). Tyskarna lyckades "vi" göra till "människor" och "tämja" efter kriget och skola till "goda demokrater" för att inte tala om ett av Europas mest korrumperade folk i Ukraina till helgon.

Vem som skall bo var är inte lätt att lista ut, både Palestinier och Israeler vill bo på samma ställe men inte tillsammans, i Ukraina bodde ryssar, som började bråka med varandra, där bor också Ungrare som skyddas av Orban och även 'Polacker  som vill tillhöra Polen.

En liten sedelärande historia som visar hur lite vi förstår om Östeuropa:  På resa genom Georgien åkte vi igenom ett tyskt område som levde med tyska som språk och skola sedan Napoleons tid då de fick området i förläning av Tsaren för de hjälp till under  kriget. De levde "tyskt" under två världskrig och kommunism. I Armenien skyddar numera ryssarna deras gräns mot våra NATO-allierade Turkiet på Jerevans begäran.

Hur gick nu Valet?  V vann ett mandat på KD:S  bekostnad.








torsdag 6 juni 2024

Lite tids......

 

perspektiv......



inför det stundande EU-valet som jag inte tagit ställning till ännu. Mitt val avgörs av vem som törs nämna ordet FRED och inte mer KRIG just nu!

För övrigt har har vi kollat utgrävningarna i Pryssgården som är intressanta . Området som Östra Eneby kyrka ligger på var en Ö i Bråviken för 7000 år sedan under den sk. jägarstenåldern och hela Vikbolandet låg under vatten.
Utgrävningsområdet är det största som någonsin gjorts i landet. 

lördag 1 juni 2024

Vår i ......

 

full blom...


Paddling  avklarad, även detta år ser det ut som om det skulle vara möjligt att ge sig ut i skärgården. Premiären som vanligt gick av stapeln i Hunn och bort till "vårt" vanlig ställe.
Fiskgjuse boet innehöll hyresgäster även detta år.
Juni verkar inleda vädermässigt lika bra som maj slutade.

För övrigt kommer dagen att innehålla två sorters fotboll, en på lek med två av mina barnbarn och en ödesmatch (?) för IFK. Förlust idag mot Sirius och sommaruppehållet över EM kommer att bli en plåga.
Hela våren har det känts lite kymigt i kampen mellan det bra/goda och dåliga/eländet. Personligt flyter allt på och det vore en skam att inte påstå: 
Fan va bra vi har det!

Men, sätter man på TV:n så tränger verkligheten på. Det är bara att välja mellan all godsaker som erbjuds:
Trump, Ukraina, EU-valet, lite gangstermord, Ebba Busch, Sophia Jarls självgoda styre av kommunen, vänsterpartiet våta vapendrömmar.
Håller mig idag till det eländiga Ukraina-kriget som inte ser ut att ha någon ände. Ytterligare 13 miljarder till ett av världens mest korrupta länder så fler ryska/ukrainska pojkar kan skadas och dö för "vår frihet" och västerlandets demokratier som enligt Liberalerna aldrig startar krig!
Nu lär det ha varit en konferens i Estland (Lennart Meri-konferensen) ledd av Kaja Kallas (rysshatare av förståliga skäl) där Carl Bildt, Pål Jonson talat om NATO-havet Östersjön som blivit ett trygg liten badvik.

Om ett land skickar vapen till ett krigsförande land så uppstår Cassus Belli (orsak till krig), jag tror inte vi någonsin har utsatt för sån fara som idag från rysk sida. 

Nu skall jag lyssna på "Ring så spelar vi" laga frukost, läsa tidning och ha en bra dag.