måndag 5 januari 2015

Följaren vet att gubben är ....





insnöad på Kina för stunden.....




Läst Göran Leijonhufvuds  "bibel" på 895 sidor från 60-tal till idag om Mittens Rike från Maos Lilla Röda (ägde ett ex i min ungdom )* till dagens vrål-kapitalism.
(I Hongkong finns flest Rolls Royce i världen! På en yta motsvarande 1/3 av Gotland.

Personligen var jag nog aldrig riktigt bokstavsvänster när det begav sig , inte med i några eller engagerad partipolitisk, utan mera en Rune Henry Johansson som tyckte lite barnsligt  och att det från början var häftigt att läsa om Främlingslegionens krig i Indokina och slaget vid Dien Bien Phu i Lektyr av all sakliga tidskrifter.
 Tidskriften SE:s politiske redaktör Rune Moberg förnekade länge att USA deltog i kriget.  Bombningarna av Hanoi julen 1972 kunde ingen med hjärta i kroppen låta bli att ta ställning emot utan det väckte en befogad vrede. (Olof Palmes jultal)
På den tiden fanns det lika många organisationer på vänsterkanten som bokstäver i alfabetet.
Hur som haver se detta som en bakgrund till följande lokala historia:

Hustrun eller dåvarande "fästmön" och jag befann oss av en händelse på vårt eminenta stadsbibliotek när ett bokstavsparti hade offentligt medlemsmöte. Om det var KMFL med eller utan (r) minns jag inte men ordförande i det partiet var Roland Pettersson, Norrköpings lataste byggnadsarbetare genom tiderna  som aldrig gjort skäl för sin lön, (ni vet "var och en efter behov") svartlistad och martyr på grund av sin slöhet inte politisk åsikt. (senare socialdemokrat).
Hur som haver på mötet debatterades  vikten av att öka  försäljningen  av Gnistan (tidskrift) Senare berättade han om sitt möte i Peking med Hoa Ko Feng (?) Kinas höjdare, och broderpartier emellan kunde han avslöja  att deras gemensamma analys av världsläget blev att ett kärnvapenkrig mot eller med Sovjet och USA-imperialismen skulle inträffa inom några månader!

Varvid en medlem reste sig och frågade:

-VARFÖR ÄR DET DÅ SÅ VIKTIGT ATT SÄLJA  TIDNINGAR?

 *Hittade den inte, ej heller EDGAR SNOWS  bok "Röd Stjärna Över Kina  vid ändring av bokhyllorna



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar