fredag 16 januari 2015

Jag eller Du....




Vi eller Dom.




Blir så trött på hur man konstrar till den enklaste svaret på terrorismen.

Bor man eller lever i norra Nigeria och varit troende Muslim i generationer, långt innan Britter och Fransmän kom till landet med Bibel/ Kristendom och människohandel.
 (Tänk Kunta Kinte i Rötter av Alex Haley)
Detsamma gäller i stora drag även det nu aktuella Mali.

När dessa länder blev befriade från kolonialmakterna övertas makt och administration av de grupper/stammar som stått närmast "förtryckarna"  (Läs Quislingar) .
Att makt korrumperar är känt sedan länge. (Machiavelli ).

Över hela världen ligger oregelbundna pusselbitar med olika folk/språk och kulturer som den med för tillfället har den största vapenmakten tagit kontroll över och dragit raka streck över..
( Se USA:s och Afrikas kartor)

De som delade världen i Versailles efter 1:a Världskriget kunde aldrig ana att deras beslut skulle leda till frihet för kolonierna efter ett 2: Världskrig

Tron på att dessa fria stater på 50-60 år skall bli demokratiska "fria" på vårt västerländska sätt med "fri" press och öppna val och fria från korruption är mer än lovligt naivt.

Vår Europas historia (västerländska kultur) visar ju hur lätt det är. Just nu EU -Ukraina- Ryssland för att inte tala om kriget för några år sedan i forna Jugoslavien.

USA: föddes genom ett skatteuppror som övertogs av "terrorister" och ett inbördeskrig behövdes för konsolidera staten.
Ryssland, Frankrike, England med flera har behövt både revolutioner och inbördeskrig på sin väg.
Även vi.

Att andra nu tar till vapen och terror för att förändra förhållanden i sina länder från att ha eller inte ha är väl föga förvånande.

Idag ställer sig de "etablerade" staterna på samma sida emot en rättvisare ekonomisk förändring under namn av ett moderniserat korståg som heter "kriget mot terrorismen".

 I klartext skickar Sverige idag trupper till Mali som skall delta i ett förtryck av en fattig muslimsk befolkning och stödjer en korrupt regering .

Om idag varit igår skulle vi  kunnat stött USA:s  krig i Vietnam.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar