tisdag 10 november 2020

Valresultatet .....

 

klart!!!!


Favoritseger i det andra "fria demokratiska " valet i Myanmars historia.  Nu när alla i vårt land blivit satsvetare och experter på den amerikanska konstutionen och undrar över om den bygger på "en man en röst" enligt den demokratiska tanken och ser USA som ljuset kan kanske försöka inse att förutsättningarna för demokrati är lite olika.

 

Att Myanmar består av över 100 folkgrupper och fortfarande har ett inbördeskrig i vissa delar av provinserna Rakhine, Kachin och Karen och  folk som lever på opiumodling (25% av världsproduktionen ) därtill har Rohingyer aldrig erkänts som medborgare vilketgör att inte alla har rösträtt.

Måste gå emot Birger Schlaug som skriver:

 "Oerhört lite har skrivits om vad Aung San Suu Kyi i sak har för värderingar om religioners inflytande över politiken, om diskriminering, om fördelning av ekonomiska och sociala resurser, om hur stort frihetsutrymmet för medborgarna skall vara. Sköter medierna sitt uppdrag egentligen? Eller är sådant som sker i Asien sådant som alltid skall målas med breda penslar och få färger? Är inte det något sorts kolonialt beteende?"

 Aung San Suu Kyi tror jag är som alla andra en produkt av sin uppväxt med överklass liv Europa och Canada och dotter till folkhjälten och landsfadern Aung San.

Att hon kämpar mot en militärmakt och en författning som gläntar lite på förlåten och tillåter val får vål ses som en början.

Trota allt "vann" hon valet och har fortfarande förtroende i de breda folklagren

Inte ens vår fina demokrati byggdes på en dag .

Därtill tror jag inte det är rätt väg i alla lägen när vi i västvärlden alltid skall styra och införa sanktioner om inte länderna lyder. Vi hindrar dem från att köpa medicin och nyttiga saker men säljer gärna vapen. granatgeväret Karl Gustav har vi lyckats sälja i Myanmars upprorsgrupper.

Terrorister?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar