måndag 9 november 2015

Smolk i ........






glädjen....





Nu jublar svensk kvällspress över att Aung San Suu Kyis NLD vunnit valet, men jag tror inte att militären* kommer att släppa ifrån sig allt, enligt vårt västerlänska synsätt.

Hoppas bara på att burmeserna själva får fortsätta i egen takt på väg mot demokrati.
Vill inte ha en arabisk vår!

Inbördeskriget pågår fortfarande, och Aung San Suu Kyi kommer aldrig att erkänna Rohingyas, det är mycket gamla orsaker till att de inte erkänns.
Landet Burma och burmeserna är bara en folkgrupp i det som britterna kallade "bortre Indien" och som de gynnade för att få del av nuturtillgångar (teak).
Vilka av de 130 folkgrupperna och var gränserna skulle gå var osäkert när landet blev "fritt" att Rohingyas inte skulle ingå var alla överens om. Hur landgränsen mot Kina skulle dras kom de överens om bara för några år sedan.

Det är så lätt att sitta på Södermalm och vara med i Pennklubben och Amnesty och prata om pressfrihet och demokrati.

Klart som hum hum att jag lider med alla fattiga och förtryckta men allt måste få ta sin tid.
När Gustav Wasa försökte bilda ett land tog han hjälp av dalmasarna när de gjort sitt och inte fick den tack för hjälpen det tycke de förtjänade gjorde Engelbrekt uppror. 
Det gäller att smöja och låta sig smörjas några hundra år innan en stat blir ett land!

*Gubben har aldrig gillat militärer men vill tillägga att Myanmars militär äger flygbolag, affärskedjor och har stort inflytande på det civila livet eller med andra ord sitter på kapitalet.
Den fina militärdiktaturen Thailand är inte snällare mot Rohingyas, de utnyttjar fattiga burmeser i fiske och "glädje" industrin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar