söndag 8 april 2012

Åren går......

 Är väl trettio år mellan bilderna. Kommentarer är väl överflödiga, vem kan undgå att se tidens gång?

För övrigt en typisk helg med Cissi och Anders,
god mat och dryck,(för mycket) och besök hos mormor. Harriet och Liam på besök, Joel har åkt med mormor till England. Anders stila och kuta i snövädret på långfredagen. Jag har varit superlat och vårdat mitt dåliga samvete.


Det idrottsliga i helgen har blivit framför TV:n. Tottenham lyckades undvika att göra mål mot Sunderland borta så nu tappade de (vi) ytterligare

två poäng i kampen om fjärdeplatsen i ligan.
Niva skrev en bra artikel om hopp och förtvivlan i Aftonbladet.

 Återkommer med lite religion påsken till ära.

Citat:
"Ashe­ra var en ka­naa­ne­isk frukt­bar­hets­gu­din­na, gemål till him­mels- och ska­par­gu­den El (Guds­namn). En lik­nan­de roll tycks hon ha spe­lat i is­ra­e­li­tisk folk­re­li­gi­on un­der ka­naa­ne­iskt in­fly­tan­de. Därom vitt­nar ett par hebre­is­ka in­skrif­ter från 700-ta­let f.Kr. som ta­lar om ”Ja­h­ve och hans Ashe­ra”."

Någonstans under den Babylonska fångenskapen (700-500 bfc)

ändrade israeliterna uppfattning och började tro på en enda Gud. Jahve:
Citat:
"Klart är även att Jahve från början var ett namn på GUD som användes av den semitiska språkgruppen lite här och där före det judiska folket marscherade in på deras område.
Men exakt vilket semitiskt folk som använde ordet Jahve först det vet man inte. Men araber använder Jahve långt före Moses kom dit."
 Varför är de första budorden som de är? Om Gud vore ensam och styrde är ju de onödiga!Enligt Judisk tro inleds deras bud med:

  1. Tro på Gud
  2. Förbud mot otillbörlig tillbedjan
 (Vi kristna) katoliker  och lutheraner tyr oss till följande:

     1   Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig. ??????

 Min slutsats blir att Jahve och Ashera var ett par som av någon anledning blev åtskilda och Gud var ett ego som ville vara ensam på täppan och styra!
Tänk om vi finge två jämlika gudar av olika kön, vad skulle Påven (hen) säga om det? KD jubla för kärnfamiljens renässans.?









    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar